ARA Rasnov – o colaborare de succes

Scurt istoric

Povestea ARA Rasnov a inceput acum aproape 25 de ani intr-un garaj, ca si alte afaceri de milioane si miliarde deja foarte cunoscute. S-a nascut din pasiunea pentru prelucrarea metalului si a inceput cu 2 utilaje inchiriate, un strung si o freza, si cateva masini de gaurit. Primele comenzi au fost executate pentru Baza de Aprovizionare a Agriculturii Brasov, iar 1992 s-a trecut la productia de piese de schimb pentru automobile Dacia cerute si livrate la diversi beneficiari, in special la en-gros-istii din Pitesti si Mioveni.

In intervalul 1993-1999 ARA Rasnov s-a stabilit la o noua locatie, pe baza de inchiriere, de la o firma agricola, locatie care a intrat in proprietatea lor la data de 8 septembrie 1999, unde activeaza si in prezent.
Din 1999, ARA Rasnov intra si pe piata internationala, mai exact pe piata germana care le asigura cea mai mare parte din productie si astfel se creeaza oportunitatea unor noi investitii.

Inceputul unei colaborari de succes

In 2004 ARA Rasnov face cunostinta cu ALLMETECH si solutii propuse de echipa sa. Au inceput discutiile despre posibilitatile de dezvoltare si imbunatatire a productiei, despre posibilitatile de a scrie si implementa un proiect de finantare, care s-au finalizat cu implementarea a 3 astfel de proiecte si cu achizitionarea a 3 utilaje marca HURCO: 2 centre de frezat CNC in 3 axe VMX 30i si un strung CNC TMM 8i. Avand in vedere performanta si flexibilitatea centrele VMXi sunt potrivite pentru o gama larga de aplicatii, deci sunt recomandate pentru producerea de serii mici si unicat care reprezinta obiectul de activitate al companiei ARA Rasnov. Iar strungul TMM 8i este ideal pentru prelucrarea de serii mici şi medii, care necesită la final după strunjire operatiuni de găurire sau frezare. Prin folosirea acestor utilaje se economiseste timp si se asigura precizia deoarece prelucrarea se realizeaza printr-un singur proces de prindere.

Achizitionarea si instalarea acestor masini s-a facut pe o perioada mai mare de timp, ultima din aceasta serie fiind adusa si pusa in functiune in anul 2014. Din anul 2004 si pana in prezent, ARA Rasnov si ALLMETECH au avut o relatie de colaborare continua si constanta.
Unul din principalele motive pentru care cei de la ARA Rasnov au ales utilajele marca HURCO a fost controlerul, un controler proiectat pentru nevoile utilizatorului deoarece acesta are nevoie de o perioada scurta de training si pregatire pentru a invata si a-si insusi operarea masinilor HURCO. Intr-o epoca a vitezei si intr-o perioada in care forta de munca este si ea una foarte dinamica, este esential sa iti poti forma echipa la locul de munca intr-un timp cat mai scurt.

   

Perspective

Din 2009 compania a investit timp si efort pentru stabilirea unor standarde de calitate si productie, fiind pregatita sa treaca la un nou nivel. Poate si acest lucru a creat premizele unei bune colaborari cu ALLMETECH, colaborare care continua si astazi. Lucrul care le-a fost clar de la bun inceput a fost ca ALLMETECH nu este doar distribuitor de masini unelte, ci vine in sprijinul companiilor care doresc sa se dezvolte si sa se perfectioneze cu tot ce au nevoie – soft CAD/CAM, Scule, AMC-uri, Suport Tehnic, Scolarizare CNC, etc.


De-a lungul timpului ARA Rasnov a adunat un portofoliu serios de clienti din zona firmelor mici si mijlocii, dar si din zona multinationalele, avand colaborari cu nume mari precum Autoliv, Ina Schaffler, Hutchinson sau Benchmark. Pe viitor isi doresc tot mai multe parteneriate si colaborari de succes cu firme din zona Brasov, dar si din tara si strainatate.
In acest an compania s-a extins din nou, iar in prezent se lucreaza la construirea unei noi hale de productie care va putea gazdui un numar de 20 CNC-uri si care va fi inaugurata cu ocazia aniversarii a 25 de ani de activitate, pe data de 8 noiembrie. In viitor se doreste inaugurarea si a unui departament de cercetare pentru studenti in domeniul imprimarii 3D in colaborare cu universitatile locale.


Astazi ARA Rasnov prelucreaza peste 1000 de repere lunar in serii de cateva piese. Compania ofera servicii de strunjire, frezare, rectificare, sudura, sablare, debitare si forjare.

exemplu piesa Gebert_CNC_Machining_Center_HT_65_4 Hurco-3

Concluzii

Acum, la implinirea a 25 de ani de activitate, ARA Rasnov isi doreste sa contribuie in mod constructiv la dezvoltarea industriei locale prin creeare de parteneriate, dar in acelasi timp investeste in formarea profesionala a propriilor angajati, dar si a studentilor si a celor care isi doresc o cariera in domeniul prelucrarii metalelor. Pe scurt, ARA Rasnov isi doreste sa demonstreze ca si in Romania se poate sa ai succes! Trebuie doar sa vezi imaginea de ansamblu, sa pui la lucru multa pasiune si sa-ti planifici din timp urmatoarea miscare. ALLMETECH se mandreste sa aiba astfel de colaboratori care doresc in permanenta sa se dezvolte si sa se autodepaseasca, la fel cum face si echipa ALLMETECH.