Incepand cu data de 5 august 2015, vizitatorii Muzeului Naţional Tehnic Prof. Ing. “Dimitrie Leonida” au posibilitatea de a vizita expozitia temporara “Contributia Siemens in dezvoltarea tehnicii romanesti”. Peste 40 de exponate Siemens sunt gazduite intr-o expozitie speciala in Sala de Expozitii a Muzeului National Tehnic.

Colectia de exponate gazduieste primul motor electric de tramvai din Romania, construit in 1894, provenind de la primul tramvai electric care a circulat in Bucuresti, pe ruta Obor-Cotroceni. Un alt exponat de valoare este motorul de avion Siemens, fabricat in 1936, care a propulsat avionul biplan de acrobatie marca Bücker. Cu acest avion au zburat multe personalitati ale perioadei interbelice, printre care si aviatorul Constantin Cantacuzino. Avionul usor, fabricat din panza, a fost distrus complet in anul 1985, in urma prabusirii peste el a unui acoperia incarcat de zapada, singurul element care a supravietuit in urma incidentului fiind motorul Siemens.

Expozitia este insotita de o serie de fotografii istorice care ilustreaza principalele proiecte ale companiei Siemens in modernizarea industriei si oraselor romanesti. O parte din documentatia fotografica a fost pusa la dispozitie de Arhivele Nationale ale Romaniei.

Colectia de exponate aflata in proprietatea muzeului este deschisa publicului pe durata lunii august si poate fi vizitata de miercuri pana duminica, in intervalul orar 10:30 – 18:00.

Sursa: ttonline.ro