Apare de multe ori întrebarea: cum alegem maşina unealtă potrivită (în ceea ce priveşte achiziţia şi nu realizarea tehnologiei de fabricaţie)? Acesteia i se mai adaugă întrebări ajutătoare cum ar fi: este fiabilă? cum stau producătorii pe partea de service? O pot utiliza dacă modific configuraţia liniei de producţie? etc.

În cele ce urmează, ne propunem să răspundem atât acestor întrebări cât şi câtorva aspecte care le însoţesc prin următoarea schemă logică de decizie, foarte simplu de descifrat:

Schemă logică de alegere a unei mașini unelte CNC

Producție sau educație?

Primul bloc decizional se referă la întrebarea: se doreşte achiziţia în scop educaţional sau pentru producţie? sau…ambele?

Când educația este importantă

Este din ce în ce mai întâlnită, la angajare, o lipsă a personalului de producţie specializat. Din acest motiv firmele preferă să îşi şcolarizeze/formeze propriile resurse. În acest scop una din variantele alese este de a cumpăra o maşină unealtă educaţională cum sunt cele de la producătorul EMCO (MILL 55, MILL 105, TURN 60, TURN 105 etc) care au un gabarit mai mic decât cel al maşinilor unelte industriale dar modul de lucru, consola şi alte echipamente sunt identice. Ba mai mult, o astfel de maşină unealtă permite chiar utilizarea de mai multe controlere de la mai mulţi producători, în funcţie de necesități.

Avantajele mașinilor educaționale EMCO

Avantajele unei maşini unelte educaţionale de la EMCO sunt următoarele:

  1. Gabarit redus, putând fi montată într-o sală de curs, chiar la tensiune 220V fără a necesita curent trifazat
  2. Permite montarea de mai multe controlere şi panouri de lucru pe aceeaşi maşină (de exemplu controler Sinumerik, Fanuc, Heidenhain, Fagor, Emcotronic), comutarea între acestea făcându-se în mai puţin de 10 minute
  3. Softul utilizat poate fi instalat cu succes şi pe console de tip PC care pot fi dotate (dar nu este obligatoriu) cu o tastatură de control specifică maşinii unelte. În acest mod, o sală de clasă dotată cu calculatoare de tip PC se poate transforma într-un atelier de simulare în care fiecare utilizator exersează ca şi cum ar fi în faţa maşinii unelte
  4. Aceste maşini pot fi utilizate la o adică şi în cadrul producţiei, atunci când este cazul, şi aici menţionăm maşini cum ar fi centrul de frezare MILL 260 care are o putere de 7kW, lungime a curselor pe axele X/Y/Z de 350/250/300 şi posibilitate de prelucrare a unor piese de până la 100 kg, respectiv centrul de strunjire TURN 460 cu o putere de 13 kW, lungime a curselor pe axele X/Z de 160/510 şi posibilitatea de prelucrare a unor semifabricate de diametru max.220 mm
  5. Gama de SDV-uri oferite de EMCO este aceeaşi ca şi în cazul maşinilor unelte industriale, trecerea de la perioada de training la perioada de producţie putându-se face foarte uşor şi fără prea multe elemente de noutate prezentate utilizatorului

Suplimentar faţă de cele prezentate anterior, EMCO pune la dispoziţia utilizatorilor o multitudine de manuale, documentaţie tehnică detaliată şi chiar şi o platformă online pentru training, intitulată EMCO Campus.

Programator lucrând la consolă

 

În general, la achiziţionarea unei maşini unelte pentru educaţie şi formare trebuie să se aibă în vedere şi tipul maşinii unelte (maşină de strunjit sau maşină de frezat), tipul controlerului, numărul de controlere suportate precum şi posibilităţi de upgrade ale softului existent pe maşină. Aceste maşini având în general un gabarit redus, trebuie inventariată şi oferta de accesorii compatibile.

Un ultim criteriu de alegere, dar nu şi cel mai puţin lipsit de importanţă este posibilitatea conectării maşinii unelte într-o celulă de fabricaţie automatizată. Pentru aceasta, maşina unealtă trebuie să poată fi echipată cu dispozitive din gama automatizării (senzori, actuatori, controlere) şi trebuie ca producătorul acesteia să ofere şi astfel de servicii. Aceasta dă oarecum garanţia că maşina unealtă poate fi modificată în acest scop. Un catalog al mijloacelor de automatizare şi creştere a capacităţii de producţie oferite de EMCO este disponibil aici.

Producția e prioritatea

Dacă maşina unealtă CNC nu se achiziţionează pentru educaţie ci strict pentru producţie, această alegere comportă două variante: fie maşina unealtă se cumpără pentru a lansa în fabricaţie un anumit produs care nu poate fi realizat cu maşinile exitente în dotare sau pentru care se doreşte mărirea capacităţii de producţie pentru a putea prelua fabricarea acelui produs; fie maşina unealtă este o achiziţie de ordin general, fără a avea în vedere un produs anume ci pentru a mări şi/sau lărgi capacitatea de producţie a acelei firme.

Schemă logică alegere mașină unealtă CNC pentru producție

În cazul achiziţiei maşinii unelte pentru un produs specific, se ştie dacă maşina unealtă trebuie să fie o maşină de frezat sau un strung sau orice altceva. În acest caz trebuie avute în vedere tipul controlerului, specificaţiile tehnice ale maşinii în aşa fel încât să poată prelucra gabaritul piesei/pieselor dorite, să atingă performanţele de precizie şi productivitate cerute şi să poată fi echipată cu SDV-urile prevăzute în tehnologia de prelucrare. Acestor criterii se mai adaugă timpul de livrare şi instalarea, de multe ori fiind un factor decisiv în ceea ce priveşte lansarea în producţie a unui reper.

Chiar dacă maşina unealtă se achiziţionează în acest caz cu un scop foarte bine determinat, trebuie avută în vedere şi utilizarea ulterioară a acesteia, în cazul în care produsul/reperul respectiv este scos din fabricaţie. Pentru aceasta criteriile de automatizare discutate la varianta de maşini educaţionale se aplică şi aici.

Spre deosebire de achiziţia pentru un produs specific, în cazul unei achiziţii de ordin general nu se cunosc atât de precis necesităţile cu privire la cursele de lucru ale maşinii unelte, la tipul maşinii, la cerinţele legate de precizie. Şi în acest caz trebuie luată decizia pe ce tip de maşină unealtă se merge respectiv pe ce controler.

Problematica controlerului se aplică în fiecare din cele 3 situaţii prezentate în schemă şi regula de bază este de a selecta un controler pe care maşinile unelte deja existente în dotare îl au. Excepţie de la această regulă o face situaţia în care acel controler nu permite realizarea de anumite cicluri de prelucrare sau atunci când se lucrează cu beneficiari care furnizează ei programul pentru un anumit tip de controler.

Puteți consulta gama de maşini unelte industriale disponibile la EMCO aici. Veți găsi o multitudine de maşini unelte în funcţie de tip, capabilităţi, gabarit, număr de axe, şi număr de arbori.

Toate aceste criterii decizionale pot fi incluse într-o optimizare multicriterială cu pondere variabilă. Această pondere a criteriilor se va stabili în funcţie de constrângerile specifice fiecărei situaţii.

Despre producătorul austriac Emco

Compania EMCO are sediul central în inima Europei şi sunt reprezentați exclusiv în România de compania Allmetech Tools & Machines. Astfel, se asigură timpi scurţi atât la instalarea maşinilor unelte cât şi la serviciile post vânzare necesare. Vizualizați aici  produsele sau contactați compania Allmetech aici.

Alegeţi inspirat!

Autor: DRINGVLAD DICIUC