Intalnire intre pasionatii de digitalizarea industriei si masini unelte CNC, Digitalization CNC Meetup Iasi e un eveniment de tip peer-to-peer in care informatia circula libera intre profesionisti. Digitalizarea industriei starneste entuziasm si multe intrebari; analizele pietei industriale romanesti arata ca gradul de digitalizare al companiilor va creste cu 72% in urmatorii cinci ani. Iar Digitalization CNC Meetup Iasi  propune discutii exact pe aceste directii.

Gasiti mai jos resursele de la prima intalnire:

Incursiune in intreprinderea digitala – prezentare

Integrarea utilajelor CNC in fabrica digitalizata – prezentare. Film fabrica complet digitalizata.

Postprocesoare in NX – prezentare

Robots, the next step into the future – prezentare. Film roboti dansand.

INTEGRAREA UTILAJELOR INTR-O FABRICA DIGITALIZATA

Digitalizarea – folosirea tehnologiei de stocare si procesare, căutare si regăsire a informatiilor intre utilizatorii on-line.

Suportul tehnic al digitalizării e reprezentat de o infrastructură electronică ce permite transmiterea si primirea de informatii la distantă.

Internetul e suportul tehnologic al digitalizării.

Increderea in digitalizare

Se spune că digitalizarea este un fenomen de care nu va scăpa nici un model de afacere si nici un domeniu de activitate. Chiar dacă in momentul de fată mai sunt incă voci care sustin că nu toate industriile vor avea parte de digitalizare, evolutiile tehnologice din Big Data, cloud, inteligentă artificială, Internetul lucrurilor (IoT), roboti si drone fac acest scenariu improbabil.

In Romania, 35% dintre companii spun că digitalizarea a avut deja o influentă mare asupra afacerii lor, dar numai 31% sunt increzătoare in legătură cu succesul digitalizării si consideră că au cunostintele necesare pentru a naviga acest proces. 61% dintre companii spun că au dificultăti legate de transformarea digitală. Dintre acestea 39% sunt neincrezătoare că vor valorifica această tendintă. Numai 2% spun că nu au incredere că digitalizarea este bună pentru companie.

Initiativele curente de digitalizare  sunt bazate pe viziunea ,,digital factory’’ ce se caracterizează prin structuri de fabrică adaptabile.

Caracteristica cheie a digital factory este adaptarea automată a proceselor de productie, bazată pe date, pentru a schimba conditiile cadru de lucru.

Fabrica Digitală va permite optimizarea tuturor fazelor din ciclul de viată al produsului. Simulările virtuale ale design-ului si functionalitătii dezvoltate in paralel cu planificarea fabricatiei conduc la o lansare mult mai rapidă pe piată, la reducerea semnificativă a costurilor si la o calitate superioară.

Totul va fi condus de analiza datelor. Fabrica Digitală integrează solutii Product Lifecycle Management, Digital Manufacturing, Manufacturing Execution System, precum si componente IoT, care comunică feedback-ul de la procesele de fabricatie in derulare sau de la produsele aflate in exploatare.

Un nou sistem de planificare a productiei, metode avansate de vizualizare, procesarea datelor in timp real si automatizare utilizand roboti de ultimă generatie, toate permit o variabilitate foarte mare, productie in loturi mici, medii si productivitate la nivelul productiei de masă.

Aplicatia permite vizualizarea intregii fabrici, arătand starea fiecărei celule de productie si a masinii-unelte folosită. Datele de prelucrare pot fi vizualizate si analizate in timp real, astfel incat problemele sau lipsa productivitătii să poată fi identificate si rezolvate rapid. Software-ul achizi-tionează si stochează date, cum ar fi informatii despre functionarea masinilor, timpii de oprire si alarmele. Rezultatul este o fabrică ce invată si se dezvoltă in fiecare zi, astfel incat fiecare ciclu este o imbunătătire a celui precedent.

Principalele provocări pentru digitalizarea productiei

  • Concentrarea pe calitate
  • Reducerea termenelor de livrare
  • Reducerea costurilor

 

Beneficiile urmărite de digitalizarea fabricatiei si Industry 4.0

Flexibilitate – Crearea unor sisteme flexibile, pregătite pentru schimbare si gata pentru noi oportunităti. Numai 36% din companii sunt pregătite să optimizeze procesele pe baza analizei datelor. Integrare – Fabricatia digitală presupune dezvoltarea simultană a produsului si procesului de productie. Companiile reduc cu 80% timpul cu intreruperile productiei dacă realizează digitalizarea productiei.

Costuri – sistemele digitale prezintă date precise, in contextul corect si formatul necesar pentru a lua decizii informate. Informatiile gresite si deciziile eronate luate in baza acestora costă firmele 25% din venit.

Timp – Fiecare angajat devine mai eficient cand lucrează intr-un proces optimizat. Inginerii petrec 31% din orele de lucru căutand informatii, timp care poate fi folosit pentru activităti care produc valoare.

 

Unde pierdem productivitate?

Pentru a elabora o strategie, este necesară analiza si intelegerea situatiei actuale din firmă. De obicei, este nevoie de o persoană neutră care să realizeze un audit tehnic in care săsurpindă in mod obiectiv starea curentă in comparatie cu adevăratul potential al fabricatiei. Principalele domenii de analizat sunt:

  • Activitătile care nu adaugă valoare – acestea apar in procesele partial automatizate si afectează semnificativ productivitatea. Sunt, de obicei, actiuni manuale, repetitive, consumatoare de timp si surse permanente de erori. De exemplu, folosirea unor aplicatii software diferite pentru proiectare, programare CNC si masina de măsurat in coordonate.
  • Gestiunea schimbărilor – dacă nu sunt folosite cele mai bune practici, fiecare revizie sau versiune generează costuri greu de acoperit, iar pro­ductivitatea in ansamblu e consistent afectată.
  • Folosirea ineficientă a solutiilor soft­ware si a masinilor de productie. Aplicatiile pentru programarea CAM-CNC s-au dezvoltat mult in ultimii 2-3 ani, au fost adăugate functii specifice care eficientizează atat programarea, cat si masinarea reperelor.
  • Standardizarea intregului proces de fabricatie pentru a asigura calitatea si predictibili­tatea.

Masina CNC

Pentru a putea fi integrata intr-o fabrica digitalizata trebuie sa indeplineasca mai multe conditii:

  1. Sa satisfaca cerintele tipului de productie pt care este destinata: unicate,serie mare,productie de masa.
  2. Poate fi dedicata executarii unei singure operatii din traseul tehnologic sau pentru mai multe.
  3. Sa asigure precizia si repetabilitatea necesare desfasurarii procesului de executie a piesei.
  4. Calculatorul (comanda numerica) trebuie sa aiba posibilitatea sa deserveasca nu numai procesul de executie al piesei ci si alte procese si anume : comunicare cu sisteme de masurare interne si externe,sisteme de alimentare si de descarcare (roboti,benzi tranportoare) ,managementul intern al sculelor (tool life),utilizarea programelor parametrice,comunicarea cu celelate masini de care este legata prin traseul tehnologic ,cu un sistem central de calculatoare care manageriaza si supravegheaza fabrica digitala.

Comunicarea sa se poata face prin fire cat si ,,wireless,,.

Pasi de urmat in procesul de digitalizare:

  1. Eliminati hartia – trecerea documentatiei de lucru pe suport digital
  2. Programati parametric – pe familii de piese sau pe tipuri de operatii
  3. Solutii noi pentru managementul sculelor –atat ca folosire in executie cat si in depozitare-aprovizionare
  4. Intocmiti proceduri pentru activitatile desfasurate si respectarea lor
  5. Investiti in instruire, adoptati cele mai bune practici din industrie, trimiteti angajatii vechi la training pentru a vă asigura că masinile ultra moderne cumpărate recent nu sunt programate ineficient cu metode de acum 10 ani.
  6. Alegeti o platformă software completă. Aceasta vă va permite să realizati programarea CNC pentru toate masinile din aceeasi interfată si să ges­tionati mai bine fisiere. De asemenea, platforma va fi usor extinsă pentru obiectivele si activitatea viitoare a companiei.
  7. Folositi roboti. Studiile arată că 25% din cele mai bune unităti de productie folosesc roboti. Pretul acestora este in scădere, programarea s-a simplificat, iar numărul de aplicatii la care pot fi utilizati creste permanent.

Punerea in practică a acestor măsuri trebuie să inceapă cat mai curand. Orice amanare va complica si mai mult activitatea companiei, iar timpul supli­mentar pentru alte incercări e greu de găsit. Luati decizii bine fundamentate si realizati potentialul oamenilor, tehnologiei si afacerilor.

Viitorul halatelor albastre va fi serios influentat de Industry 4.0. Cu sigurantă competentele cerute in fabricile viitorului vor fi altele decat cele din prezent. Multe din activitătile desfăsurate azi, deservire masini de productie, pozitionare de precizie, asamblare, inspectie de calitate vor fi realizate de roboti.  Acestia nu numai că sunt mult mai eficienti, dar si comunică perfect cu sistemele de decizie si control.

In concluzie, evenimentul Digitalization CNC Meetup Iasi isi propune discutii de tip peer-to-peer intre pasionatii de digitalizare si masini CNC pentru ca informatia valoroasa sa fie transmisa, iar calatoria catre Industry 4.0 sa fie accelerata.

Autor: Allmetech