Competitia de pe piata mondiala a prelucrarilor impune imbunatatirea performantelor masinilor-unelte CNC, pentru a realiza o productivitate mai mare, o calitate mai buna a piesei prelucrate si timpi morti mai mici. Imbunatatirea proceselor de productie inseamna o prelucrare cu regimuri de aschiere mai intense, controlul proceselor, care sa aiba ca efect piese bune 24/24 şi 7/7, cu utilizarea eficienta a utilajelor si a fortei de munca. Majoritatea producatorilor de varf utilizeaza tehnici de ultima ora pentru determinarea si imbunatatirea performantelor masinilor-unelte. S-au elaborat proceduri si metode de verificare pentru a oferi certitudine utilizatorului ca masina-unealta corespunde scopului.
In exploatarea unei masini-unelte sunt elemente care pot provoca erori mari de prelucrare, cum ar fi influenta fenomenelor termice (interne sau externe masinii). Din acest motiv, se recomanda verificarea (completa si complexa) a masinii-unelte cel putin o data pe an, sau chiar lunar.
Inainte de luarea deciziei de a efectua verificari detaliate ale masinii, trebuie sa se pună intrebari, la care trebuie gasite raspunsuri, ca de exemplu:
- se obtine rugozitatea asteptata;
- pozitia alezajelor prelucrate este corecta si daca acestea se prelucreaza prin alezare sau prin interpolare;
- reglarea pozitiei piesei se face utilizand adaosuri;
- piese bune se obtin doar pe o anumita masina si doar cu un anumit operator etc.
Pe baza rezultatelor obtinute, specialistii pot stabili cauzele unor erori, se poate stabili daca erorile se pot corecta cu forte proprii (oameni, cunostinte, aparatura, dispozitive), sau trebuie sa se apeleze la firme specializate.
Specialistii din diverse domenii constata faptul ca mici variatii ale parametrilor de precizie ai pieselor prelucrate pot avea o influenta semnificativa asupra funcţionalitatii acestora. Din acest motiv, proiectantii prevad conditii de precizie tot mai severe (abateri admise tot mai mici). De multe ori, acest lucru implica obtinerea rapida a rezultatelor, prin efectuarea verificarilor in sectia de productie , ceea ce ridica si mai mult stacheta privitoare la precizia masinii-unelte.
La masinile-unelte mari, in special, la prelucrarea unor piese de gabarit mare, cu suprafete de mari dimensiuni, pot apare o serie de erori, care se pot datora unor abateri unghiulare. Acestea sunt de o vitala importanta in cazul meselor rotative sau rotative basculante.
Un pas mai departe pentru optimizarea mentenantei, cu luarea in considerare a unei multitudini de parametri, a fost realizat prin elaborarea unor sisteme de management al mentenantei. Acestea pot fi elaborate si utilizate de firma elaboratoare; pot fi rezultatul unor cercetari sectoriale, pot fi accesate prin retele informaţionale etc.
Provocarile multor tipuri de activitati, actuale si viitoare, necesita introducerea unor schimbari in „practica” mentenantei: aparatura, parametri, practici, cunostinte, oameni, sisteme de management si proceduri etc, in vederea eliminarii surprizelor neplacute, realizarea de produse bune „de prima oara”, realizarea unei productii previzibile la costuri cat mai mici etc.
Sursa articol: ttonline.ro