TALENT inseamna  ”dezvoltare si invatare orientate catre talent”. Grupul BMW ofera aceasta forma particulara de formare in toate locatiile germane.  Acesta este menit sa promoveze talentele si punctele forte ale ucenicilor si in acest fel sa-i pregăteasca pentru viata profesionala viitoare in cel mai bun mod posibil.

De obicei aplicatiile se depun cu un an inainte inceperii trainingului.

Trainingul este impartit in 3 etape: de baza, medii si calificare speciala. La discutiile periodice, formatorii ofera informatii despre evolutiile din viata profesionala de zi cu zi. Pe perioada primului an, ucenicii acumuleaza  detalii despre ocupatii inrudite. O examinare intermediara are loc dupa 18 luni de training. In a doua jumatate, ucenicii aprofundeaza cunoștințele de specialist, dobandesc  know-how-ul specific și  incep integrarea lor in viata profesionala. Formarea de succes se incheie după trei ani, cu un examen final.

Ucenicii din programul DBFH au o perioada de formare mai scurta de 2 ani și jumătate.  Apoi participa la cursuri  la un colegiu tehnic / colegiu profesional (TC / VC) doua zile pe saptamana. Dupa aceasta perioada are loc examinarea finala. Ultimele sase luni implica prezenta full-time la TC / VC inainte de a primi certificatul de calificare care ii va ajuta sa aplice la universitatile de stiinte aplicate.

Trainingul pe ultimul tip de masini de productie creeaza o buna fundatie pentru profesie!

Vizitatorul este, evident, profund impresionat: 30 de tineri care lucreaza in doua camere luminoase pe strunguri rosii si albe sau masini de frezat noi.

La prima vedere unele mașini unelte par identice. Totuși, profesiile pentru care acesti tineri se formează sunt dintre cele mai variate si includ mecanic de producție, iginer mecatronica, operator masina de taiere. In afara de calificarea profesionala, intr-un sistem de formare profesionala dubla care implica un certificat de calificare de intrare pentru a studia la universități de științe aplicate, ucenicii pot dobândi o diplomă sau un certificat de calificare profesională. Toate acestea sunt posibile in doar 3 ani in sistemul de training ”TALENT” al BMW Group. Aceasta forma de pregatire este destinata sa promoveze talentele si punctele forte ale ucenicilor. Preconditiile pentru obtinerea diplomei profesionale sunt o calificare de bacalaureat intermediar cu cel puțin gradul C in germana, engleza si matematica, precum si un grad ridicat de angajament, initiativa si capacitatea de a lucra in echipa. In urma acestei instruiri, ca angajator, BMW Group apoi ofera absolventilor selectati posibilitatea de a lua parte la programul de licentă SpeedUp si inceperea studiilor la o universitate de stiinte aplicate.

Emco-Case_BMW_EN_4seitig_screen (1)

 

Cei mai bun pentru nou-venitii in viata profesională.

La seminarul de instruire BMW Group pentru prelucrare mecanica in Munchen, un grup de ucenici invata despre prelucrare si un altul despre frezare.  Conditiile sunt clare si ușor de inteles pentru fiecare dintre grupuri. Trainerii au avut in vedere acest aspect inca de la planificare celor 2 workshopuri. In seminarii sunt de multe ori folosite utillaje vechi dar revizuite. Literalmente vorbind, mașinile industriale vechi sunt inca bune pentru practica.

Cu toate acestea, cei responsabili de formarea profesionala la BMW Group din München au ales o cale diferita. In primul rand ei au definit cerintele referitoare la masinile de prelucrare si de frezat, care se aplica in mod special pentru scopul propus de taiere. Din experienta lor ca formatori stiu ca a invata elementele de baza manevrand masini unelte pentru taiere, materiale diferite si transformarea desenelor in piese reale este mai usor pe masini unelte operate manual.

Diferenta de pret in comparatie cu o revizuirea  generala a unei masini vechi ar trebui sa fie cat mai mica posibil. Fiind capabili sa aleaga dintre masinile de acelasi tip a fost considerat de catre formatori ca un avantaj suplimentar. În urma acestor decizii de principiu teoretice, partea practica a investitiei a fost concentrata si rapida. Cei doi formatori au selectat Emcomat strunguri 14-D si Emcomat FB-3 masini de frezat L. Exista acum doar 20 de masini din ambele tipuri in incinta din 2012. Toti ucenicii lucreaza pe masini noi.

Emco-Case_BMW_EN_4seitig_screen (2

Instruirea practica

In present, 18 fete și 50 de baieti se afla in primul an de instruire in programul de training pentru ingineri mecatronici. In cazul inginerilor mecatronici aproximativ 30% din formarea practica implica training pe metal. In primul an de training, 2 saptamani sunt  concentrate pe masinile de taiat si pentru o mai buna aprofundare se procedeaza la fel si in cel de-al doilea an. In primele doua saptamani ale primului an de formare se pune accentul pe trei piese pentru testare: o piramida rotunda in trepte, un cilindru cu un con si fir, precum si un ciocan. In timp ce piramida si cilindrul sunt fabricate din aluminiu, ciocanul este fabricat dintr-un amestec de material plastic, aluminiu si alama. In prima instanta,  trainerii doresc sa observe cum ucenicii transfera geometría din desen in realitatea piesei si cum adera la precizia predefinita.  Targetul de precizie este h7. Ciocanul poate fi achizitionat de catre producatorul sau ca un suvenir.

Masini unelte educationale

 

EMCO, co companie cu sediul in Hallein, Austria, s-a pozitionat pe piata ca furnizor de strunguri si freze conventionale, dar si de strunguri CNC si centre de prelucrare verticala. Gama de utilaje se intinde pana la celule de productie complet automatizate. De asemenea, are o traditie de formare ca o zona de afaceri. Cu conceptul de formare modulara EMCO este vazuta ca lider de piata la nivel mondial in distributia de masini unelte educationale. Un factor in acest succes este transferul de cunostinte de la masinile industriale catre cele de pe care ucenicii invata. Din acest motiv, aceste mașini, care au fost special dezvoltate pentru formare, sunt în acelasi timp masini de inalta precizie instrumente pentru producerea de elemente unice, serii mici si pentru lucrari de reparatii.

Emco-Case_BMW_EN_4seitig_screen 3