Siemens, una dintre cele mai mari companii de inginerie din Romania in 2015, 110 ani de prezenta pe piata locala. Compania, subsidiara a multinationalei germane cu acelasi nume, numara in prezent in Romania peste 1600 angajati in 10 orase, 4 fabrici si 4 centre globale de cercetare – dezvoltare. In ultimii 20 de ani, Siemens Romania a fost implicata intr-un numar important de proiecte de modernizare a tarii impreuna cu cei 7500 de clienti si cu ajutorul a peste 10.000 de furnizori. La finalul anului fiscal 2014 (Octombrie 2013 – Septembrie 2014), compania regionala a inregistrat o cifra de afaceri de 138 milioane euro.
In urma cu 110 ani, pe 19 mai 1905, a fost deschisa prima reprezentanta a Siemens in Bucuresti, sub denumirea de “Societatea Romana de Electricitate – Siemens Schuckert Societate Anonima”. De-a lungul celor 110 ani, Siemens Romania a contribuit la dezvoltarea tarii, in domenii strategice precum modernizarea sistemelor de transport si a sectorului energetic, eficientizarea proceselor industriale sau echiparea cu aparatura medicala de ultima ora a spitalelor din Romania.
“Multe dintre echipamentele şi sistemele care au ajutat Romania sa se dezvolte ca stat modern sunt furnizate de Siemens. De multe ori, in spatele cortinei, veţi gasi tehnologia noastra. Privim cu mandrie catre realizarile obţinute si facem noi paşi pentru construirea unui viitor şi mai bun. Planurile Siemens Romania includ promovarea competitivitatii industriei locale, in special in domeniul productiei si dezvoltarii echipelor de ingineri IT.”, declara George Costache, CEO Siemens SRL.
Primele realizari ale companiei au fost in domeniul electrificarii, pentru proiecte precum instalaţiile electrice de forţa si lumina la Depourile RATB (ITB) din Calea Vacaresti si Dudesti, unde s-a aplicat pentru prima data iluminatul cu becuri cu vapori de mercur, electrificarea orasului Turnu Severin si executia instalaţiilor electrice la o serie de edificii reprezentative ale capitalei: Palatul Regal, Casa Magistraţilor sau Ministerul Afacerilor Externe.
Consecinţele celui de-al Doilea Razboi Mondial au dus la naţionalizarea Siemens in Romania. Totusi, noua companie de stat a contribuit la dezvoltarea unora dintre cele mai importante complexe industriale. Una dintre marile reuşite ale perioadei a fost in 1964, cand Siemens a dotat din punct de vedere electromecanic termocentrala Fantanele – in 20 de luni de la semnarea contractului, centrala putand furniza energie.
Numele Siemens revine oficial in economia romaneasca in 1991, odata cu redeschiderea reprezentantei locale. O parte dintre primele proiecte de succes ale companiei sunt livrarea a 120 de automotoare Desiro – cunoscute drept “Sageata Albastra” – retehnologizarea staţiei 400/220/110kV Bucuresti Sud a C.N.T.E.E. Transelectrica S.A. sau proiectul la cheie pentru reabilitarea Spitalului Clinic Coltea.
Astazi, compania se pozitioneaza in jurul a trei directii de crestere: electrificare, automatizari si digitalizare. Avand la baza cel mai extins portofoliu global din domeniu, viziunea Siemens este de a contribui la electrificarea intregii ţari.