Cea mai interesantă experiență a primăverii pe tărâmul Industry 4.0 s-a încheiat cu succes. Iată ce cred participanții de la 4.0 Experience powered by ZK.

4.0 Experience powered by ZK a însemnat o călătorie în Bavaria la companii care au implementate soluții complexe de automatizări marca Zimmer&Kreim. Dedicat managerilor vizionari și hotărâți să pășească pe drumul către Industry 4.0, evenimentul a însemnat o experiență extraordinară, care a inspirat invitații să propună soluții de eficientizare a producției.

Gazda 4.0 Experience, compania germană Zimmer&Kreim, este specializată în soluții de automatizare a productiei prin sistemele Chameleon. Zimmer&Kreim s-a impus în automatizările de tip Industry 4.0 printr-o abordare diferită: flexibilitate și amortizare rapidă a investiției în celula automatizată.

Celula automatizată Zimmer&Kreim se pliază cel mai bine companiilor românești de tip matrițerii și celor care produc serii mici și unicate.

4.0 Experience, organizat împreună cu ZK a depășit nivelul meu de așteptări. A fost foarte important modul în care am văzut trecerea de la partea teoretică, vizitarea showroom-ului și discuția cu cei de la Zimmer & Kreim, la partea practică unde am vazut sistemele lor implementate la trei firme distincte. Iar prin aceste vizite am văzut cum germanii au rezolvat problemele cu care se confruntă industria noastră:

  • Lipsa de personal – un operator se putea ocupa de o întreagă linie de automatizare care conținea: 2 mașini de electroeroziune, 1 utilaj CNC, 1 mașină de măsurat 3D, 1 mașină de curățat
  • Creșterea productivitătii – linia, cu programarea corectă, putea funcționa până la 4 zile nonstop fără supraveghere
  • Eficientizarea afacerii – cei de la Weschu aveau 2 linii de producție automatizată care erau susținute doar de 8 oameni – 2 operatori si 6 programatori, iar cifra lor de afaceri are echivalent la firmele din Romania cu peste 50 de angajați.”
Andrei Oiaga, Business Development Manager ALLMETECH

4.0 Experience powered by ZK a fost o experiență extraordinară, am văzut lucruri noi, peste nivelul la care suntem noi acum. La început am fost sceptic în ce privește aplicarea unei astfel de linii automatizate la procedeul de frezare, am văzut multe cu electroeroziune, dar am ajuns la concluzia că se poate adapta cu siguranță și foarte bine. Am văzut aspecte foarte interesante, începând de la sistemul de prindere ”zero clamping system” până la schimbarea automată a paletului cu ajutorul robotului. E o investiție pe care recomand să o facă toată lumea pentru că în scurt timp se va amortiza costul și acesta nu e foarte mare. Cred ca aici e viitorul. Plus de asta, lucrează un singur om pe mai multe mașini, ceea ce este extrem de avantajos și din punctul de vedere al resursei umane și al timpilor morți și transparenței – vom avea o imagine clară a producției. Recomand astfel de evenimente, a fost o experiență interesantă la care sunt fericit că am participat, plus că am întâlnit niște oameni minunați.”

Silviu Solomon, Inginer producție RAMOSS COM

”Anul acesta am organizat în premieră 4.0 Experience powered by ZK și sigur vom organiza și în 2018 fiindcă a fost un eveniment extrem de bine apreciat. A vedea cum lucrează companiile germane în interior cu celulele automatizate și modul în care gândesc producția e într-adevăr o experiență unică.”

Ramona Roșca, Owner ALLMETECH

”Liniile Chameleon produse de ZK înglobează mai multe puncte de lucru cu preponderență de prelucrare prin electroeroziune sau centre de prelucrare prin frezare, dar și puncte de pregătire prin spalare sau verificare interfazică, finală, linia având încorporată și magazia de scule automatizată. De asemenea, reperele sunt introduse sistematic în ciclul de producție de un singur operator care gestionează prin sistemul de programare întregul proces. În următoarea perioadă mă voi axa pe posibilitatea introducerii prinderii zero clamping precum și elaborarea unui sistem de management al producției practic pentru nivelul tehnologic al întreprinderii noastre. Am apreciat și faptul că în prima zi la 4.0 Experience am văzut celula automatizată la producător, iar a doua zi la 4.0 Experience am văzut aplicarea conceptului la 3 companii și până la urmă pe noi asta ne interesează – cum s-ar comporta o astfel de linie în cadrul întreprinderii noastre.”

Vlad Ruta, Project manager IMATEX

”A fost o experiență interesantă, înainte de eveniment reprezentanții Allmetech și ZK au fost la noi la firmă și am discutat despre celula automatizată. Cred că soluția ZK se pretează  pentru matrițerie și la piese cu timp de prelucrare mare. M-a surprins foarte plăcut vizita la compania Weschu. Cu 8 angajați ( 6 programatori și 2 operatori) și 2 cu linii de producție automatizată reușesc să realizeze aceeași cifră de afaceri ca noi cu 60 de angajați. Recomand evenimentul 4.0 Experience, standardizarea și automatizarea ar trebui sa fie o țintă a tuturor firmelor din România în următorii ani.”

Adrian Stan, Manager IT & Producție MICROMET

 

În concluzie, 4.0 Experience powered by ZK a reprezentat un eveniment de succes în industria prelucrărilor mecanice, axat pe integrarea proceselor din zona Industry 4.0 în practica comapniilor românești. Modul în care lucrează companiile germane reprezintă de multe ori un reper pentru noi și iată că prin celula automatizată ZK, acestea au reușit să depășească cea mai stringentă problemă actuală: lipsa personalului calificat. Evenimentele de acest tip dau ocazia unei experiențe unice demne de Industry 4.0.

Autor: Allmetech