Primul utilaj de prelucrare a metalelor a fost inventat in 1800 de catre Henry Maudslay si era un instrument cu ajutorul caruia piesa de lucru se prelucra intr-un ax, urmand ca apoi sa fie rotita pana cand rezulta piesa finita. Utilajul era manevrat de catre un operator, cu ajutorul unor manere si a unor manivele.

In cazul masinii de frezat, piesa era montata pe masa de lucru si, folosindu-se de manivele, masina facea conturul piesei. Acest tip de masina de frezat a fost inventata in 1818 de catre Eli Whitney.

Au fost situatii in care, din cauza unor mici diferente de functiune, s-au produs variatii de dimensiuni a axei si, din acest motiv au fost create piese rebut care fie nu se potrivesc, fie nu pot fi utilizate. Se inregistrau pierderi mari de materii prime, a timpului de lucru si in plus, ramaneau resturi multe.

Ideea moderna de masina CNC a devenit din ce in ce mai concreta la inceputul anilor 1950, cand Parsons, care producea lame pentru elicopter, avea nevoie de un aparat care prelucreaza precis formele complexe.

Cu ajutor din partea cercetatorilor MIT, au fost dezvoltate masini- unelte de calcul numeric, folosite apoi mai ales in domeniul militar.

In present, masina CNC are capacitatea de a citi mii de biti de informatii care se afla in memoria calculatorului programului. Programul este compus dintr-un cod de comenzi, ca de exemplu ‘’M03’’, cu ajutorul caruia opratorul muta axul intr-o pozitie noua . Codul de comenzi reprezinta cea mai folosita maniera de a programa un instrument de masina CNC.

Freza cu comanda numerica permite prelucrarea unor profile complexe si nu necesita scule cu taisiuri profilate.

Termenul „centre de frezat cu cnc” descrie aproape orice frezare si gaurire CNC care include un schimbator automat de instrument si o masa care tine piesa in loc. Pe un centru de prelucrare, instrumentul se roteste, dar piesa nu. Orientarea axului este caracteristica fundamentala definitorie a unui centru de prelucrare. Centrele de prelucrare verticale favorizeaza precizia, in timp ce centrele de prelucrare orizontale favorizeaza productia, dar acestea sunt generalizari si o multime de centre de prelucrare au iesit din aceste tipare. Un alt centru de prelucrare comun este cel cu cinci axe, care este capabil sa pivoteze instrumentul si/sau piesa pentru a fora si freza in diferite orientari.

Centre de frezat cu CNC : Sunt folosite pentru a produce o gama larga de componente si costurile implicate ale uneltelor au continuat sa devina mult mai accesibile. In general, productia larga se executa cu ajutorul unor modele relativ simple, mai bine servite decat alte metode, desi prelucrarea CNC poate gazdui acum o gama larga de nevoi in productie (centrele de frezat cu CNC sunt solutii ideale pentru productie. Ele pot fi folosite pentru productii mici dar si pentru componente unice).
Practic, fiecare tip de material care poate fi forat sau taiat poate fi prelucrat de catre un centru de frezat cu CNC, desi cea mai mare parte a lucrarilor sunt efectuate in metal. Ca si in cazul de foraj si taiere, aparatul trebuie sa fie selectat adecvat pentru fiecare material, in scopul de a evita eventualele probleme. Duritatea materialului de lucru, precum si rotirea sculei de taiere trebuie sa fie toate luate inainte de a incepe procesul de prelucrare.