Hurco Companies, Inc. a anunțat că a aplicat pentru patentarea unei noi tehnologii care îmbină imprimarea 3D și  prelucrarea CNC.

”Am creat un adaptor de fabricație aditiv care în combinație cu software-ul de control HURCO transformă o freză cu CNC într-o imprimantă 3D„ a declarant Gregory Volovic, președinte a HURCO Companies, Inc. ”HURCO are o lungă istorie de inventare a tehnologiilor ce permit clienților să devină mai productivi și profitabili. Aceasta este încă o inovație marca HURCO care face ca tehnologia avansată să devină accesibilă unei game largi de clienți.Cu această nouă capacítate de fabricație aditivă, utilizatorii pot trece de la print la prototip din plastic către piesa metalică finală folosind o singură mașină fără a fi nevoie de a repeta pași sau de a produce prototipuri multiple utilizând metale și materie primă scumpă.” A explicat Volovic.

Această tehnologie de fabricație aditivă le permite mașinilor unelte HURCO  să să realizeze imprimare 3D direct pe acestea fără a mai fi nevoie de o imprimantă 3D separată. În acest momento HURCO lucrează la această invenție pentru a include și alte procese de fabricație.

In procesul de fabricatie 3D, straturi succesive de material sunt supuse controlului computerizat. Tehnologia imprimarii 3D a luat un avant nesperat, astfel ca, acum ceva vreme a fost creat in Australia cu ajutorul imprimantei 3D primul motor de avion. Cu ajutorul acestei tehnologii, se produc de asemenea oase umane, tehnologii la scara nano, etc.

Imprimanta 3D este, de fapt, un tip de robot industrial. Acesta si-a facut loc si in medicina. Cu ajutorul stereolitografiei, laserele solidifica plasticul lichid sau rasina, in forme tridimensionale. Desi sunt foarte mari si foarte scumpe, imprimantele 3D industrial sunt mai eficiente decat imprimantele comerciale.

Imprimantele 3D sunt folosite atat in prototipuri (in cazul arhitecturii auto), cat si in cazul produselor finite din metal.

Acele imprimante 3D care sunt orientate catre consum sunt mai mici, mai lente si mai ieftine, cu o rezolutie mai modesta decat a celei industriale. De retinut este si faptul ca, spre deosebire de cele industriale, imprimantele de consum apeleaza la procedeul numit exudare termoplastica, procedeu ce presupune driblarea din puncte mici de plastic topit.

Cu toate acestea, imprimantele 3D sunt departe de confortabilul loc 1 in ceea ce priveste inovatia. Cu mare avant vine din urma tehnologia de imprimare 4D. Totusi, 4D este inca un concept greu de digerat. Acest concept a fost pentru prima oara prezentat in cadrul unei conferinte TED in 2013, unde a fost demonstrate ca o banala banda de material isi poate schimba isi poate modifica forma, daca e eficient programata. S-a ajuns insa la nivelul in care prototipurile sunt capabile sa-si schimbe caracteristicile fara nici un fel. Perfectionarea acestei tehnologii este doar o chestiune de timp.

”Am depus recent o cerere de brevet de utilitate către U.S. Patent and Trademark Office care descrie și revendică o varietate de caracteristici noi ale tehnologiei noastre de imprimare 3D. Tehnologia noastră de control va oferi clientilor nostri viteza și ușurința de utilizare în efectuarea operațiunilor CNC, de imprimare 3D și prototipuri. La târgul internațional de mașini unelte de la Chicago HURCO a prezentat cu entuziasm nu doar un nou look pentru produsele sale și a consolei de control, dar și capacități inovative care nu se găsesc la mașini unelte cu CNC,a declarat Volovic.