Un echipament este cu comanda numerica daca instructiunile care permit functionarea masinii sunt transmise sub forma de cod.

 

Primele masini unelte cu comanda numerica

Prima masina unealta cu comanda numerica a aparut in 1952 (MIT). A fost dezvoltata in Statele Unite ale Americii incepand cu anul 1942 pentru a satisface nevoile industriei aeronautice – realizarea buzunarelor de diverse forme in panouri mari de aluminiu sau a paletelor elicei elicopterelor, toate acestea fiind suprafete complexe.

Aceste echipamente dispuneau initial de comanda care era alimentata prin cablu, iar introducerea datelor se facea prin cartela perforata. Odata cu progresul electronicii si aparitia microprocesoarelor, costul acestor echipamente a scazut pana in anul 1970. Transmiterea de date si suporturile au putut fi asigurate cu ajutorul benzilor magnetice, dikete, etc.

Dotarile slabe de calcul ale echipamentelor din anii ’70-’80 facea ca producerea seriilor mici de piese sa nu fie rentabila. Astfel ca se realizau doar serii mari de piese ori se generau suprafete mari cu profil evolventic.

Deoarece echipamentele electronice aveau capacitati modeste, nu se puteau face in timp real corectii cu privire la geometria sculelor si astfel programatorul era obligat sa scrie programul pentru o scula ca mai apoi sa fie obligat sa-l corecteze, ca urmare a reascutirii.

Gratie asistentei informatice, modelul geometric poate fi definit mai rapid dar si viteza proiectarii tehnologiei de prelucrare se imbunatateste. In aceasta situatie, timpii care se impun pentru programare sunt injumatatiti, la fel si timpii necesari executiei.

Aceasta evolutie a permis cresterea posibilitatilor oferite de acest tip de comanda, a favorizat integrarea in constructia de echipamente automatizate si a asigurat prelucrarea datelor in timp real.

Masini unelte cu comanda numerica moderne

Utilizarea comenzii numerice (CN) nu este limitata numai la masini-unelte fiind prezenta si la instalatiile de decupat cu fascicul laser, la prelucrarea prin electroeroziune, la operatiile de asamblare si altele. Ea se intalneste, astazi la comanda meselor masinilor de masurat 3D, la roboti si alte echipamente.

Productia de piese din zilele noastre nu poate fi considerata realizabila fara masini unelte cu comanda numerica. Cu aceste masini unelte poate fi realizata productia in orice forma cu o precizie de peste 90%.

La prelucrarea suprafetelor complexe cu masini unelte conventionale, inaintea realizarii procesului de prelucrare propriu-zis, a fost necesara realizarea unui prototip din lemn, care, apoi, a fost supus unei scanari si copiat cu precizie variabila intr-o piesa noua. Acest proces era considerat mult prea consumator de materiale si resurse umane. Astfel, multi angajati lucrau foarte multe zile la o piesa complexa, care, in prezent, se poate produce in timp foarte scurt si cu precizie foarte mare.

Avantajele economice si tehnice ale comenzilor numerice

In zilele noastre, comanda numerica poate fi folosita atat in cazul seriei mici, cat si in cel al producerii pieselor unicat, chiar si in cazul in care acestea din urma au forme sau modele dificile.

O masina CNC trebuie se fie competenta sa comunice cu ea insasi.

Comanda numerica inlesneste evolutia in fabricatie deoarece permite imbunatatirea calitatii, a fiabilitatii, dar si a flexibilitatii, care sunt de neinlcuit in cadrul unei economii de piata performante. In acelasi timp, eforturile material si financiare sunt reduse la minim.