EMCO-studiu de cazBrisker 000

Brisker GmbH

Povestea de succes a Brisker GmbH a inceput in 1950, cand Johan Brisker Sr. a fondat compania ca un atelier traditional de prelucrare a metalelor. Unul din proiectele importante comisionate companiei la reprezentat fabricarea vulturului national austriac, care continua sa vegheze si astazi deasupra Camerei Parlamentului.
Activitatile timpurii ale companiei au inclus toate aspectele legate de prelucrarea metalelor. Cu toate acestea, in perioada actualului presedinte, Johann Brisker, aceasta s-a specializat in fabricarea de piese de precizie prin frezare si strunjire. Cei 25 de angajati ai companiei, care lucreaza intr-un atelier de 800 mp, actioneaza ca furnizori pentru toate sectoarele industriale. Produc in cea mai mare parte piese mici sau micro in serii incepand de la 50 pana la 5.000 de bucati, in toate materialele standard, cum ar fi din otel inoxidabil, aluminiu sau titan. Ansamblarea completa de componente individuale este de asemenea disponibila la cerere.

Cerintele companiei
  • Productivitate ridicata pentru productia de serie
  • Prelucrarea completa din semifabricate
  • Axa Y si scule antrenate
  • Compatibilitatea cu portsculele existente
  • Compatibilitatea cu dispozitivele de prindere existente
  • Dimensiuni compacte incl. sistem de tragere bara
  • Controlul Siemens compatibil cu utilajele existente
  • Servicii competente si de încredere

EMCO-Brisker 044

Client EMCO de la început

In domeniul strunjirii exista o tendinta puternica de a produce piese folosind tehnologia de ultima ora. Din acest motiv Johann Brisker a cumparat primul EMCOTURN 320 în 1987. Presedintele companiei a fost atat de multumit de utilajul din Hallein, incat a mai achizitionat alte 9 masini EMCOTURN 332 cu 2 turele si ax secundar.
Toate strungurile au fost automatizate cu sistem de tragere bara pentru a indeplini cerintele ridicate de eficienta a costurilor.
In timp, cele doua companii au ajuns sa se considere parteneri: ”Din moment ce lucram relativ strans cu EMCO, vedem cum multe din ideile noastre pentru imbunatatirea procesului de productie de piese sunt incorporate in noile modele de masini unelte produse de EMCO. Suntem foarte mandri de acest lucru,” declara Brisker.

HYPERTURN 45: Practic de neegalat

Atunci cand compania a avut nevoie de un strung CNC suplimentar pentru o serie de piese cu dimensiuni specifice, in 2009, a apelat din nou la EMCO. Ca urmare e experientei pozitive de ”prelucrare completa” avuta folosind 2 modele de strung CNC HYPERTURN 665, care au fost de asemenea achizitionate de la EMCO, Brisker a decis ca cel mai important criteriu este prelucrarea completa din semifabricate.
Desi piata pentru acest tip de piese nu oferea o gama mare de modele, EMCO tocmai lansase modelul strung CNC HYPERTURN 45, care oferea solutia ideala pentru gama de piese Brisker. Aceasta noua masina cu ax secundar are 2 turele, scule antrenate pe ambele turele si axa Y, toate combinate intr-o forma compacta.
O privire rapida in hala de productie subliniază importanta factorului din urma pentru Brisker. „Hala noastra de masini este proiectata si amenajata pana la ultimul milimetru“, explica Johann Brisker, „ ceea ce inseamna ca amprenta la sol a masinii este întotdeauna unul dintre criteriile noastre cheie.“
Un alt avantaj al utilizarii aceluiasi tip de masina cu aceeasi tehnologie de control este compatibilitatea de program. Deoarece Brisker continua sa utilizeze programarea de atelier pentru strunjire, aceasta are anumite avantaje pentru flexibilitatea parcului de utilaje. Totusi, acesta nu a fost singurul motiv pentru Johann Brisker s-a decis asupra modelului HYPERTURN 45. Presedintele companiei a fost, de asemenea, impresionat de datele tehnice.

EMCO-Brisker 050 pic_ht45_Gegenspindel

Cresterea productivitătii prin intermediul tehnologiei

Cel mai surprinzator aspect privind Hyperturn 45 este constructia sa compacta care ascunde posibilitati tehnologice impresionante: 2 turele cu scule antrenante, 6 axe liniare si 2 axuri de rotatie, cu sistemul integrat ax- motor (ISM) pentru cele 2 universale, cu sistem de racire cu emulsie, cu ghidaje liniare tip role.
Un mare beneficiu al HYPERTURN 45 spre deosebire de EMCOTURN 332 il reprezenta axa Y cu un avans de 70mm in zona superioară a sistemului si axa Z2 in zona inferioara a sistemului. Ca si in cazul HYPERTURN 645/665, axul principal si cel secundar sunt echipate cu motoare integrate avand o putere de 15kW, viteza maxima de 7000 rpm si momentul maxim de 100 Nm. “Dinamica mare inseamna instalarea unor amortizoare de vibratii mai puternice, iar masina va trebui fixate de podea in 4 puncte, nu doar 2.” explica presedintele companiei.
Lungimea axului de HYPERTURN 45 a fost ajustata pentru a se potrivi magaziei sistemului de tragere bara. „Se poate procesa un semifabricat tipic de 1 metru, fara a fi nevoie de un sprijin suplimentar“, spune Gerhard Nebohy, responsabil tehnic de vanzări la EMCO. Dimensiunile mari ale conexiunii axului secundar cu A2-5 permit folosirea axului secundar pentru a elimina bare semifabricate cu un diametru de pana la 45 mm, in timp ce cel mai recent sistem de control si de unitate, Siemens 840D-sl, face masina rapida si usor de programat. Atunci cand este cuplat cu solutia CAM Esprit din DP Technology, HYPERTURN 45 devine un centru de productie high-tech, cu simulare 3D.
Presedintele companiei are, de asemenea, un exemplu specific pentru a demonstra performantele tehnice deosebite ale sistemului: prelucrarea completa a unei piese cu un nivel ridicat de operatii de frezare (aprox.50%) pe EMCOTURN 332 dureaza în jur de trei minute, care este deja un timp bun. Fara nici o optimizare de program, HYPERTURN 45 a redus deja aceasta prelucrare la sub doua minute – reprezentand o îmbunatatire de aproximativ 35%. „Pentru piese cu un numar mare de operatii de strunjire, cresterea medie a productivitătii este de 20%. Acest lucru a fost realizat numai prin dinamica semnificativ mai mare, avans rapid, si reducerea timpului de schimbare a sculei „, explică Gerhard Nebohy.

EMCO-Brisker 029     EMCO-Brisker 034

Calitatea service-ului influenteaza cumpărarea

Johann Brisker este, de asemenea, extrem de multumit de fiabilitatea service-ului si post-vânzare oferite de producatorul de scule din Hallein: „Este unul dintre principalele motive pentru care am ales EMCO. Disponibilitatea pieselor de schimb si timpii de răspuns ai companiei sunt exemplare „El lauda si ergonomia si proiectarea sistemului:“. Consideratiile ergonomice, in special, cum ar fi localizarea ax si turela cu accesibilitate usoara pentru operatorul masinii, sunt esentiale pentru operarea fara efort. Designul EMCO este extrem de bine gandit în acest sens.“

Valoare excelentă

„Noi nu cumparam orbeste EMCO doar din obisnuinta – folosim masini CNC si de la alti producatori. Cu toate acestea, pentru aceasta gama de piese, pur si simplu nu exista pe piata nici o alta masina cu doua axuri care ofera un nivel ridicat de precizie si o astfel de amprenta mica „, spune Johann Brisker, care este in mod clar impresionat de HYPERTURN 45. De asemenea, ar mai trebui mentionat faptul ca aceasta societate vieneza a primit primul model HYPERTURN 45 din lume.