Putina istorie

CAD CAM reprezinta un acronim care inseamna fabricare si proiectare folosind calculatorul. Proiectarea si fabricarea asistata de calculator reprezinta doua concepte care s-au dezvoltat in acelasi timp si sunt supuse unei viziuni comune.

Proiectarea asistata de calculator (CAD) este o activitate in care se utilizeaza un sistem de calcul in scopul optimizarii, analizei si modificarii proiectarii. Sistemul de calcul cuprinde programe si echipamente necesare functiei de proiectare.

De-a lungul timpului s-au creat programe ce ajuta la gestionarea costurilor unui produs pe intregul sau ciclu de viata, de la proiectarea pana la reciclarea acestuia. De exemplu, PDM este un program folosit pentru gestionarea datelor despre un produs, in timp ce CAE se ocupa de simularea asistata de calculator.

Parintele CAD CAM este considerat Hanratty, care a dezvoltat in 1957 primul sistem de programare CNC. Sistemele CAD comerciale si-au facut loc in industria auto si cea aerospatiala, ca mai apoi sa se extinda si la alte ramuri industriale.

In 1983, a fost lansat Autocad, primul program de importanta majora CAD, care la inceputurile sale era un program 2D. In anii ’90, CAD era deja capabil sa faca calculele pentru varianta 3D.

Notiuni generale

Software CAD / CAM

Proiectarea asistata pe calculator(CAD) se refera la utilizirarea sistemelor informatice pentru a ajuta la creerea, modificarea, analiza si optimizarea unui design. Software CAD CAM este utilizat pentru a creste productivitatea proiectantului, pentru a imbunatati calitatea de proiectare, pentru a imbunatati comunicarea prin documentare si pentru a crea o baza de date pentru productie. Iesirea CAD CAM este de multe ori in forma de fisiere electronice pentru imprimare, prelucrare, sau alte operatiuni de fabricare. Proiectarea asistata pe calculator este folosita in multe domenii. Utilizarea sa in proiectarea sistemelor electronice este cunoscuta ca automatizare de proiectare electronica, sau EDA. In proiectarea mecanica este cunoscuta ca automatizare de proiectare mecanica (MDA) sau asistata de calculator (CAD), care include procesul de creere a unui design tehnic cu utilizarea de software.

Software CAD CAM pentru proiectarea mecanica foloseste grafica bazata pe vectori pentru a descrie obiecte de elaborare traditionale, sau poate produce de asemenea grafica raster care arata aspectul general ale obiectelor proiectate. Cu toate acestea, ea implica mai mult decat forme. Ca si in elaborarea manuala de desene tehnice si de inginerie, productia CAD trebuie sa transmita informatii, cum ar fi materiale, procese, dimensiuni, tolerante in conformitate cu aplicatia.

CAD este o arta industriala importanta folosita pe scara larga in multe aplicatii, inclusiv automobile, constructii navale si industriile aerospatiale, design industrial si de arhitectura, protetica si multe altele. CAD este, de asemenea, utilizat pe scara larga pentru a produce animatie pe computer pentru efectele speciale din filme, publicitate si manuale tehnice, numite adesea creare de continut digital (DCC). Datorita importantei sale enorme, CAD a fost o forta majora de conducere pentru cercetare in geometria computationala, grafica pe calculator (atat hardware si software) si geometrie diferentiala discreta.

Designul modelelor geometrice pentru forme de obiecte, in special, este uneori numit design geometric asistat pe calculator (CAGD).